Tässä blogissa on osin vanhentunutta sisältöä.
Lue lisää viimeisimmistä Facebookin uudistuksista ja niiden vaikutuksista markkinoijalle >
—
Isojen brändien tekemät testit osoittavat, että Facebook rankkaa tällä hetkellä livevideoita korkeammalle algoritmeissään kuin mitään muuta sisältölajia. Miksi sitten Facebook Live on niin alikäytetty brändien keskuudessa?
Tämä on oppimisen paikka myös Aboadille, sillä mekään emme ole hyödyntäneet livevideota sisällöntuotannossamme, vaikka olemme tuottaneet sisältöä natiivivideoiden muodossa.
Maksimoi orgaaninen kattavuus
Videon suosio Facebookissa ei ole yllätys – Facebook on jo pitkään kertonut suosivansa videota algoritmeissään. Socialbakersin vastikään toteuttaman testin tulokset kertovat miten viimeisin algoritmimuutos vaikuttaa eri sisältölajien orgaaniseen kattavuuteen. Alla olevasta graafista voidaan tarkastella heidän sisältöjensä orgaanista kattavuutta Facebookissa. Jokaisen Facebook-livevideon julkaisuun ajoittuu moninkertainen kävijäpiikki kaikkeen muuhun sisältöön verrattuna. Kirjoittaja miettii myös minkälaisen näkyvyyden livevideot voisivat saada, mikäli niiden promoamiseen käytettäisiin mediabudjettia.
Kymmenkertainen määrä sitoutumisia
Livevideot generoivat jopa 10 kertaa enemmän sitoutumisia julkaisuihin kuin natiivivideot, selviää Socialbakersin videolta.
Livestreamit lisäävät interaktiivisuutta madaltamalla katsojien kynnystä kommentoida ja kysyä. Parhaimmassa tapauksessa saat tärkeää tietoa siitä, mikä asiakaskuntaasi kiinnostaa ja katsojasi saavat jatkossa relevantimpaa sisältöä. Voit kysyä livelähetyksessä mistä yleisö haluaa kuulla tai keskustella seuraavilla kerroilla. Unohda yksinpuhelu. Kysy kysymyksiä ja aktivoi ihmisiä kommentoimaan.
Kun livelähetys on ohi, video säilyy Facebook-sivullasi, jolloin kiinnostuneet voivat reagoida siihen myös julkaisun jälkeen.
Ideoita livevideoihin
Voit tehdä kurkistus kulisseihin -tyyppisiä livelähetyksiä ja tuoda näin yrityksesi lähemmäs asiakkaidesi elämää. Aiheena voi olla esimerkiksi tuotteesi valmistusprosessiin tutustuminen tai ote päivästäsi markkinoijana. Järjestätkö tapahtumia? Tarjoa kiinnostuneille eksklusiivista materiaalia näyttämällä, miten tapahtumavalmistelut etenevät tai striimaamalla koko tapahtuman livenä.
Älä panttaa tietoa päässäsi vaan jaa esimerkiksi viikottaiset vinkkisi, jotka voivat kiinnostaa kohdeyleisöäsi. Koosta esimerkiksi asiakkaidesi esittämistä kysymyksistä kysymyksiä ja vastauksia -osio (Q&A).
Mikäli järjestät kilpailuja, voit myös pitää kilpailun tai arvonnan livelähetyksessä. Voit esimerkiksi pyytää katsojia osallistumaan jättämällä kommentin videon kommenttikenttään. Tämä lisää läpinäkyvyyttä kun potentiaaliset asiakkaasi voivat katsoa arvontatilannetta suorana lähetyksenä.
Toteutta haastattelu livenä. Kutsu kiinnostavia vieraita tai haastattele yrityksesi asiantuntijaa. Muista tarjota myös katsojille mahdollisuus kysyä kysymyksiä haastattelun aikana.
Miten päästä eroon kuvausjännityksestä?
En voi itsekään väittää syntyneeni kameran eteen. Mieluiten olisin kameran takana ja editoisin videoita pimeässä nörttiluolassa yöpaita päällä. Onneksi toimarimme Juha näyttää nauttivan esiintymisestä, kuten esimerkiksi tältä videolta näkyy.
Ohessa on muutamia hyväksi toteamiamme vinkkejä videoiden kuvaukseen sekä tärkeimpiä ohjeita Hubspotin oppaasta.
Huolehdi käytännön asioista hyvissä ajoin – kuvaustilan järjestelyt, tilavaraus, ääni, valaistus ja tekniikka. Näin sinun ei tarvitse jännittää, että jokin näistä tekijöistä sabotoisi hetkeäsi parrasvaloissa.
Älä ole niin ankara itsellesi. Mitä sitten, jos menet sekaisin sanoissasi? Ihmiset arvostavat luonnollisuutta ja pystyvät samaistumaan paremmin sinuun, kun sanoma ei ole loppuun asti hiottu – livevideo siis antaa anteeksi “virheitä”. Aitous kiinnostaa.
Jos sinua huolestuttaa pelkkien omien kasvojesi näkyminen videolla, kannattaa huomioida, että voit kuvata muutakin kuin kasvojasi. Voit esimerkiksi kuvata livemateriaalia markkinointiaiheisissa tapahtumissa. Kannattaa selvittää ennakkoon, saako tapahtumassa kuvata. Mikäli kyseessä on ulkomailla järjestettävä tapahtuma, huomioi, että wifi ei välttämättä riitä livevideon pyörittämiseen. Tähän auttaa ainakin kiinteähintainen roaming-liittymä.
Bonuksena: voit myös testata livevideon kuvaamista ennen julkaisua omalla valitsemalla yleisöksi vain itsesi. Tämä toiminto on käytössä vain henkilökohtaisella Facebook-tilillä.
Miten kannattaa aloittaa?
Mieti, mitä haluat saavuttaa videoiden avulla. Haluatko videoillesi mahdollisimman paljon näyttökertoja, sitoutumisia tai esimerkiksi toimintakehotteen klikkauksia? Noudata tätä läpi strategian, kuvausprosessin ja kun rakennat mahdollista mainoskampanjaa Mainostenhallinnassa.
Tarkastele muiden brändien julkaisemia livesisältöjä ja analysoi, minkälaiset sisällöt ovat kiinnostaneet. Voit esimerkiksi käyttää Facebookin Insightsista Pages to watch -osiota löytääksesi seuraamiesi brändien viikon parhaiten toimivat sisällöt. Tee huomioita myös siitä, minkä pituiset videot ovat toimineet ja mitä videoissa on tapahtunut sillä hetkellä kun ihmiset ovat reagoineet eniten.
Kuten muissakin sisällöissäsi, tutki analytiikasta, minkälaiset sisällöt kiinnostavat kohdeyleisöäsi ja suunnittele tulevia sisältöjä sen pohjalta.
Tarvitset livelähetyksen kuvaamista varten älypuhelimen, tietokoneen web-kameralla tai jonkin muun älylaitteen, jolla pääset Facebook-sovellukseen tai Facebook Pages Manageriin (Play Storesta tai App Storesta ladattava sovellus). Audion laadun parantamiseksi saatat tarvita myös mikrofonin (esimerkiksi Rodelink).
Mikäli et ole maailmanluokan improvisaattori, kirjoita valmiiksi jonkinnäköinen skripti ja harjoittele se. Listaa tärkeät tukisanat mahdollisuuksien mukaan lunttilapulle. Olemme käyttäneet omissa videoissamme kameran takana olevaa isoa näyttöä, jolle tukisanat listataan presentaation muotoon.
Kuten muissakin visuaalisissa sisällöissä, muista perusasiat: älä kuvaa vastavaloon, rajaa jalat joko kokonaan pois tai kokonaan kuvaan sen sijaan että ne “katkeaisivat puolivälistä” ja huolehdi tarvittavasta lisävalotuksesta.
Kuinka teen ensimmäisen livevideon?
Jos käytät Pages Manageria, mene brändisi sivulle ja klikkaa “Julkaise”. Klikkaa seuraavalta sivulta “Siirry live-tilaan”. Tällöin Pages Manager pyytää lupaa käyttää kameraasi ja mikrofoniasi. Klikkaa “Salli”. Tästä voit myös valita haluatko kuvata etu- vai takakameralla.
Mikäli käytät Facebookia tietokoneella ja haluat julkaista livevideon brändisi Facebook-sivulla, mene organisaatiosi tai yrityksesi sivulle Business Managerin kautta ja valitse “Aloita livevideo”.
Valitse julkaisusi yleisö. Huomioi, että Pages Managerissa et voi valita yleisöä, vaan video näkyy automaattisesti julkisena sivusi seuraajille. Business Managerissa voit valita julkaisetko omalla sivullasi vai esimerkiksi Facebook-ryhmässä.
Kirjoita iskevä otsikko ja kuvaus videolle, sillä ne ovat ainoat tekstisisällöt, joiden perusteella mahdollinen katsoja jää katsomaan livelähetystäsi. Huomioi, että osa katsojista törmää videoosi todennäköisesti vasta kun livelähetys on ollut jo käynnissä hyvän aikaa. Tee kuvauksesta niin ymmärrettävä, että katsoja pääsee kärryille myös videon puolivälistä. Lisää halutessasi myös aihetunnisteet.
Aloita live-video kun olet valmis.
Muista myös mitata tuloksia. Selvitä analytiikasta, minkälaiset livevideot ovat toimineet ja kehitä niiden pohjalta livevideostrategiaasi.
Yhä useammat kuluttavat Facebookissa livesisältöjä. Meidän markkinoijien tehtävänä on nyt vastata tähän tarpeeseen.