Nettisivujen nopeus ja turvallisuus ovat tämän hetken kuumia perunoita. Nopeudella on yhä suurempi merkitys hakukonenäkyvyydessä, kun Google alkaa ottaa sitä vahvemmin huomioon rankingissaan. Käyttökokemukseen nopeudella on muutenkin suuri vaikutus. Myös turvallisuuden ylläpitäminen on aina haastavaa.
Molempiin osa-alueisiin löytyy monia eri ratkaisuja, ja CDN:t eli sisällönjakeluverkot pyrkivät taklaamaan molemmat yhtäaikaisesti.
CDN:t eivät ole uusi keksintö, mutta vasta viime vuosina ne ovat lyöneet vahvemmin läpi “tavallisiin” nettisivustoihin. CDN kuulostaa monimutkaiselta ja taustalla onkin, mutta ne ovat varsin helppoja ottaa käyttöön, kun tietää edes suunnilleen, mitä tekee.
CDN:n toiminnasta ja optimaalisesta käytöstä voisi kirjoittaa pitkästikin, mutta silloin aika paljon voisi jäädä ymmärtämättä. Yksinkertaistettuna kyseessä on eri puolilla maapalloa sijaitseva ryhmä palvelimia, joille ladataan joko vain joitain resursseja, kuten kuvia, tai kopio kokonaisista sivuista. Nämä palvelimet muodostavat verkoston, ja taustajärjestelmä tietää, mistä päin maapalloa sivustolla käydään ja tarjoaa sivun tai resurssin fyysisesti lähimmältä palvelimelta.
Koska sivusto voidaan kokonaan ladata CDN:n kautta, auttaa tämä myös hyökkäysten torjumisessa. CDN-palveluilla voi olla saatavilla erikseen tai osana palvelua turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia, kuten DDoS- eli palvelunestohyökkäyksien torjuminen ja erityisesti WordPress-alustalle tarpeellisia suojauksia.
Käyttöönotto on helppoa
CDN toimii oikein hyvin WordPressin kanssa, ja onkin nykyään lähes suositeltavaa käyttää sitä. Käyttöönotto on yleensä helppoa, mutta optimaalista hyödyntämistä varten tarvitaan yleensä jonkinlainen lisäosa. Jotkin CDN:t toimivat yhteistyössä caching-lisäosien kanssa, mutta jotkut vaativat oman lisäosansa käyttöä.
Esimerkki tällaisesta on Cloudflare, joka on yksi suosituimmista CDN-palveluista. Cloudflare tarjoaa useita turvaominaisuuksia ja on erittäin helppo yhdistää WordPressiin suorituskyvyn optimointia varten.
Käyttöönotto on kaksivaiheinen. Ensin verkkotunnus eli domain on ohjattava kulkemaan Cloudflaren kautta. Tämän myötä tulee käyttöön automaattisia suojauksia, kuten DDos-suojaus ja palomuurisääntöjäkin on tässä vaiheessa jo mahdollista käyttää.
Erityisesti WordPressiä varten lisäsuojausta voi tehdä esimerkiksi suojaamalla kirjautumissivun ja torjumalla xmlrpc.php-hyökkäyksiä. Myös SSL-sertifikaatin hankkiminen Cloudflaren kautta on helppoa.
Toinen vaihe Cloudflaren tapauksessa on asentaa sen tarjoama lisäosa, joka antaa mahdollisuuden vaikuttaville suorituskykyparannuksille. Esimerkiksi kuvat ja muut tiedostot, kuten tyylitiedostot, latautuvat alkuperäisen palvelimen sijaan CDN-palvelimelta, joka on optimoitu nimenomaan tällaisten tiedostojen tehokkaaseen ja nopeaan jakeluun.
Paljon hyötyä WordPress-sivuille
Parannukset suorituskykyyn ovat siis kiistattomat. Nopeus näkyy ennen kaikkea parantuneessa käyttökokemuksessa sekä erilaisissa nopeustesteissä. Core Web Vitals on käytännössä nopeus- ja käyttökokemustesti, jonka tuloksia Google alkaa käyttää hakutulosten järjestämisessä.
Turvallisuus on toinen iso tekijä. CDN-palvelun käyttö antaa hyvän suojan yleisimpien hyökkäysten varalta. Kirjautumissivun suojaus ja xmlrpc-hyökkäysten torjuminen tarjoavat suojan yleisimpiä uhkia vastaan. SSL-sertifikaatti on nykyään helppoa hankkia, mutta Cloudflaren avulla sen hankkiminen on vielä helpompaa. CDN-palvelua kannattaa harkita jo pelkästään sen turvallisuusominaisuuksien vuoksi.
Turvallisuuden ja nopeuden lisäksi CDN auttaa myös sivuston saatavuudessa. Monet palvelut tarjoavat paremman saatavuuden kuin monet palvelimet. Käytännössä tämä tarkoittaa, että vaikka palvelin kaatuu, on sivusto silti edelleen saatavilla, koska se ladataan suoraan CDN-palvelinten välimuistista.
Kokeileminen ei maksa mitään
CDN-palvelun käyttäminen WordPressin kanssa on helppoa ja tarjoaa paljon hyödyllisiä parannuksia sivustoon. Alkuun pääsee Cloudflaren kanssa ilmaiseksi, ja lisämaksusta saa mahdollisuuden tarkempaan seurantaan ja edistyneempiin ominaisuuksiin.
Eri palveluita on kuitenkin syytä kokeilla ja valita parhaiten omaan käyttöön sopiva ratkaisu. Tärkeää on, että palvelu toimii WordPressin kanssa ilman ongelmia tai liiallista säätämistä.