Discovery-kampanjat päivittyvät Demand Gen -kampanjoiksi 2023 lopulla. Lue lisää uudesta kampanjatyypistä.
Ihmiset tekevät mielellään uusia löytöjä netissä surffaillessaan, ja tämä onkin juuri se, mihin discovery-mainonta pyrkii. Ydintarkoitus on pysäyttää Googlen discover-syötettä selaileva yleisö kiinnostavalla mainoksella, joka on upotettu syötteeseen uutisten sekaan. Näin ollen se muistuttaa hiukan vaikkapa Facebook- tai LinkedIn-mainontaa tai Googlen display-mainontaa. Kuvilla on tässä mainostyypissä suuri merkitys huomion herättäjänä ja lukijan pysäyttäjänä.
Mainonta on suunniteltu erityisesti mobiililaitetta käyttäville. Discoveryn käyttäjiä on erityisesti Android-puhelimilla, sillä discovery löytyy näistä valmiiksi integroituna. Syöte näkyy myös iOS: issa Googlen mobiiliapissa.
Discovery-mainonta on melko uusi kampanjatyyppi, sillä se on ollut käytössä vuodesta 2020 lähtien.
Mainonnan tavoittavuus ei rajoitu vain discover-syötteeseen
Discover-mainokset tavoittavat yleisöä myös Discover-syötteen ulkopuolelta. Samalla kampanjalla mainokset näkyvät myös YouTuben etusivulla ja Katso seuraavaksi – syötteessä, paikoissa, joissa ihmiset etsivät uutta tietoa ja ovat potentiaalisia samalla tekemään uusia löytöjä. Myös Gmailin ”Tarjoukset”‑ ja ”Sosiaaliset verkostot” ‑ välilehdillä näytetään tämän mainostyypin mainoksia ja käyttäjälle saattaakin näin omaan postiluukkuun sujahtaa kiinnostava tarjous, johon tarttua.
Googlen mukaan yhdellä mainoksella on mahdollista tavoittaa jopa jopa kolme miljardia ihmistä kuukaudessa. Käytännössä esim. Suomessa käyttäjämäärät jäävät kuitenkin kauaksi tästä.
Koneoppimisella on keskeinen rooli Discovery-mainonnassa
Google käyttää koneoppimista tarjotakseen potentiaalisimmille asiakkaillesi parhaat yhdistelmät otsikoista, kuvauksista ja kuvamateriaalista. Mainosmuoto hyödyntää Googlen yleisösignaaleja ja asiakkaiden ostoaikeisiin liittyviä signaaleja. Tekoäly poimii tietoa lukijan kiinnostuksen kohteista ja tuo discover-syötteeseen uutisia aiheista, mitkä häntä kiinnostavat tai mitä hän etsii. Lukija voi myös tarkentaa, mistä aiheista haluaa nähdä uutisia ja mistä ei, ja räätälöidä näin syötettä makunsa tai vaatimustensa mukaan. Mainoksia ei siis lähtökohtaisesti näytetä ihmisille, joita ne eivät kiinnosta.
Mainonnan aloitus on helppoa
Discovery-mainonta löytyy Google Adsista omana kampanjatyyppinään. Mainokset toimivat samaan tapaan kuin responsiiviset display-mainokset: Kampanjaa luodessa syötetään elementit, ja mainossisällön luomisessa hyödynnetään koneoppimista. Sisältö voidaan näin näyttää saumattomasti eri laitteilla. Yhdellä kampanjalla tavoitetaan siis kaikki julkaisupaikat, joissa mainontaa näkyy.
Vaatimuksina mainonnalle on, että käytössäsi on Google Ads -tili ja noudatat Google Adsin vaatimia käytäntöjä. Tilillä on oltava käytössä koko sivuston taggaus konversioiden mittaamiseksi.
Discovery-mainontaa voi toteuttaa yhden kuvan mainoksella tai karusellimainoksella. Jos halutaan käyttää karusellimainosta, seurataan monia samoja vaiheita siirtymällä mainoksiin ja laajennuksiin, mutta valitaan tällä kertaa Discovery-karusellimainos.
Tavoitteet ja budjetti
Kampanjatavoitteiksi voit valita myynti, liidit, liikenne verkkosivustolle tai vaihtoehtoisesti ei tavoitetta. Valitse hintatarjousstrategia (maksimoi konversiot tai CPA-tavoitehintatarjous) ja lisää keskimääräinen päiväbudjetti. Mainonnasta maksetaan klikkausten mukaan (CPC).
Manuaaliset hintatarjoukset eivät ole käytössä. Myöskään mainosten vuorottelu ja näyttötiheyden rajoitustoiminto eivät ole käytössä tässä kampanjatyypissä.
Kohdistus
Discovery-mainontaa voidaan kohdistaa käyttäjän mielenkiinnon tai hakujen perusteella. Mainonnan hallinta- ja kohdistusmahdollisuudet ovat kuitenkin heikommat kuin esim. displayssa. Laitekohdistus, sijoitteluun tai asiayhteyteen kohdistaminen ei ole discoveryssa käytössä.
Kohdistukseen voidaan käyttää myös omia yleisösegmenttejä, esimerkiksi muissa kampanjatyypeissä hyvin konvertoineita yleisöjä. Käytössä ovat mm. omat ostoaikeissa olevat yleisöt sekä uudelleenmarkkinointiyleisöt. Näin ollen mainostyyppiä voi käyttää myyntisuppilon eri vaiheissa.
Mainokset sijoitellaan automaattisesti käyttäjiä kiinnostavien aiheiden mukaan. Google myös poissulkee automaattisesti mainosten näyttämisen tiettyjen sisältöjen yhteydessä.
Discovery ei ole tällä hetkellä käytettävissä Australiassa, Ranskassa ja Saksassa.
Mitä elementtejä mainokseen tarvitaan?
Koska mainokset näkyvät eri paikoissa, eikä mainostaja voi itse määrittää missä mainos näkyy, kannattaa luoda erilaisia mainoksia. Gmailiin sopiva teksti voi esimerkiksi painottua enemmän myyntiin tai tarjoukseen, kun taas natiivimainos sopii paremmin Discoveryyn. Karusellimainoksella voi esitellä useampia tuotteita tai palvelua monipuolisemmin.
Discovery-mainoksen tekoon tarvitaan yhden aloitussivun URL-osoitteen, vähintään yhden kuvan, logon ja enintään viisi otsikkoa ja viisi kuvausta.
Yhden kuvan mainokseen tarvitaan seuraavat elementit:
- 5 eri otsikkoa, joiden enimmäispituus on 40 merkkiä
- 5 eri kuvausta, joiden enimmäispituus on 90 merkkiä
- Maksimissaan 20 vaakasuuntaista (1.91:1 suhteella) ja neliönmuotoista (1:1 suhteella) olevaa hyvälaatuista kuvaa. Myös pystysuuntaisia voi käyttää, mutta ne eivät näy Youtubessa. Tiedoston enimmäiskoko on 5 Mt.
- Yrityksen nimi ja neliönmuotoiset (1:1) logot
- Mainoksen laskeutumissivun osoite
- Toimintakehotus eli CTA, joka valitaan luettelosta. Jos vaihtoehdoksi valitaan automaattinen, Google Ads valitsee CTA:n automaattisesti opimoidakseen tuloksia.
- Toimintakohtainen hinta CPA ja budjetti/päivä.
Karusellimainoksen eroina yhden kuvan mainokseen ovat seuraavat:
- Tarvitaan 2-10 erilaista kuvaa, kuvasuhteitaan 1,91:1 tai 1:1 (huomaa, kaikkien korttien kuvilla kuitenkin oltava sama kuvasuhde, jotta mainos hyväksytään).
- Karusellimainosten yhteydessä on mahdollista valita kaksi eri URL-osoitetta: yksi desktopille (pakollinen) ja toinen mobiililaitteille (valinnainen).
Tulosten seuranta
Kun kampanja on pystytetty, sille kannattaa antaa aikaa kerryttää dataa ja oppia ennen muutosten tekoa.
Haasteena tulosten seuraamisessa ja tulkinnassa on, että Google Ads ei suoraan kerro, missä eri paikoissa ja minkä verran mainokset ovat näkyneet. Kampanjan suorituskykyä voi seurata Discoveryn Suorituskyky-raportilla. “Aktivoitumiset” ilmaisevat Gmail-mainosten ensimmäisten klikkausten määrän, “klikkaukset” niiden määrän, jotka tuovat käyttäjän verkkosivuille, “interaktiot” puolestaan kaikkien maksullisten klikkausten kokonaismäärän.
Kokemuksia discovery-mainonnasta
Yleisesti jaetut käyttökokemukset discoverystä ovat sen suuntaisia, että se on displayhin verrattuna edullisempaa, mainokset huomataan paremmin ja niiden klikkausprosentti on myös suurempi.
Omien käyttökokemusten perusteella, kun kohdistuksessa on käytetty samoja yleisöjä, pitkälti samoja elementtejä ja samaa budjettia, discoverylla on saavutettu selvästi parempi kattavuus ja interaktioprosentti, mutta se on kuitenkin jäänyt klikkausprosentissa displaylle. Kustannuksia tarkastellessa discovery on vienyt voiton, sillä niin klikkaushinta kuin konversion hinta ovat olleet alhaisempia.
Mainosmuodon haasteita
- Liikenne ja sen seuraaminen on vähemmän luotettavaa verrattuna hakumainontaan.
- Mainonnan hallinta on rajattua (esim. klikkihintaa ei voi säädellä ja kohdistusmahdollisuudet rajalliset, eikä mainoksen sijoitteluun voi vaikuttaa).
- Mainosten näyttötiheyteen ei voi vaikuttaa.
- Yksilöityä dataa mainosten näkymisestä ei ole saatavissa.
Mainosmuodon hyötyjä
- Kilpailua tässä mainosmuodossa saattaa olla vähemmän kuin displayssa.
- Koneoppiminen mahdollistaa nopean testauksen.
- Voit käyttää valmiita yleisöjäsi kohdennukseen ja mainontaa on mahdollista käyttää myös uudelleenmarkkinoinnissa.
- Mainosten näkymäpaikat ovat huomattavan käyttäjäystävällisiä ja mobiiliyleisö tavoitetaan tehokkaasti.
- Mainokseen tai tarjoukseen, joka on omassa sähköpostissa, voi palata helposti myöhemminkin.
B2B-markkinoinnissa discovery-mainonnassa ei välttämättä ole samanlaista potentiaalia, kuin B2C-mainonnassa. Se, millaista tuotetta mainostetaan ja kenelle, vaikuttaa luonnollisesti tuloksiin. Discovery-mainontaa kannattaa toki ainakin testata käytössä, vaikkapa muiden mainosmuotojen ohella.