Vuoden ensimmäinen kvartaali alkaa pikku hiljaa olla nurkan takana, mikä tarkoittaa myös tavoitekeskustelujen lähestymistä. Miten sinä suhtaudut näihin keskusteluihin? Pelonsekaisin tuntein vaiko kenties innostunein voittajafiiliksin?
Tavoitteita on monenlaisia, ja tässä tekstissä pohdiskelen erityisesti työntekoon liittyvien tavoitteiden määrittämistä ja niiden saavuttamista.
Tavoitteiden määrittäminen
Jos alun alkaen olet asettanut itsellesi merkitykselliset ja selkeät tavoitteet sekä kirjoittanut ne ylös, on myös todennäköisempää, että kuulut tuohon voittajafiilistelijöiden joukkoon, joka innokkaasti katsoo jo kohti tulevaa. Onnistunut tavoitteiden määrittäminen vaatii kuitenkin hyvää itsetuntemusta ja sitoutuneisuutta. Yleisesti kun ei riitä, että olet sitoutunut tavoitteisiisi vain osan ajasta.
Työntekoon liittyvien tavoitteiden pitäisi pohjautua organisaation tavoitteisiin, mutta samaan aikaan olla henkilökohtaisella tasolla merkityksellisiä. Jos tavoitteet tulevat vain ylhäältä annettuna, on niitä haastava lähteä tavoittelemaan. Lisäksi tavoitteiden tulisi olla selkeitä, tarpeeksi tarkkoja sekä aikaan sidottuja. Päätavoitteen pilkkominen pienemmiksi osatavoitteiksi tekee suuremmasta tavoitteesta helposti lähestyttävämmän, ja näin myös onnistumisen tunteita tulee useammin. Tämä motivoi jatkamaan päätavoitteen tavoittelemista. Toisaalta osatavoitteen jäätyä saavuttamatta on sinulla vielä mahdollisuus kirimisellä saavuttaa seuraavat tavoitteet ja matkan päässä häämöttävä päätavoite.
Tavoitteiden tulisikin siis olla tiivistetysti:
- Selkeitä
- Henkilökohtaisia
- Tavoitettavissa
- Merkityksellisiä
- Mitattavissa
Tavoitteita kohti työkalujen avulla
Pienistä välitavoitteista kasvaa isompi virta. Kun tavoitteet on kirjoitettu ylös, niihin voi palata aina, kun tarvitsee muistuttaa itselleen, mihin on tähtäämässä.
Tavoitteiden saavuttamisessa ja välitavoitteiden aikatauluttamisessa turvaudun itse muutamaan yksinkertaiseen työkaluun. Vannon esimerkiksi vielä perinteisen paperikalenterin nimeen. Merkkaan sinne kaikki hoidettavat arkiset askareet sekä aikataulutan koulun, työn ja treenit sopimaan yhteen. Työasioissa käytän enemmän sähköistä kalenteria, sillä se on yksinkertaisesti parempi tiimin kannalta. Lisäksi jokapäiväisessä käytössä on Todoist-työkalu, jonka avulla voi suorittaa, merkata ja seurata kyseiselle päivälle aikataulutettuja hommia.
Tavoitteiden laajemman kuvan tarkkailemiseksi yrityksemme käyttää Talbitia. Kun arkiset toiminnot kytkee suurempaan kuvaan, sekä toisinpäin, tavoitteiden saavuttaminen ei tunnu enää niin ylitsepääsemättömän isolta. Näin niistä saadaan osa jokaisen päivittäistä tekemistä. On myös tärkeää, että jokaisen työntekijän tavoitteet sidotaan yrityksen liiketoimintatavoitteisiin, minkä avulla kaikki toiminta pyritään kohdistamaan niin, että se edistää myös yrityksen tavoitteita.
Miksi tavoitteita asetetaan?
Itse koen, että tavoitteet asetetaan meillä Aboadilla juurikin ensisijaisesti itseämme varten. Tavoitteiden tarkoituksena on haastaa jokaista työntekijää kehittämään itseään.
Oletko sinä saavuttanut tavoitteesi tällä kvartaalilla? Jos et, mieti mitä voisit tehdä toisin, jotta saavuttaisit seuraavan välitavoitteesi. Onko suurempi tavoite yhä realistisen matkan päässä ja saavutettavissa vai tuleeko toimintasuunnitelmaa muokata? Tavoitteiden tarkoituksena ei ole aiheuttaa sinulle unettomia öitä vaan päin vastoin. Tavoitteista jalostettujen välitavoitteiden avulla voit rauhassa edetä kohti unelmiasi määrätietoisesti, mutta rauhallisin mielin.